čtvrtek 28. února 2013

Moje vlasová péče od A do Z

Vlasy jsou korunou krásy, tak je potřeba se o ně pořádně starat. Rozhodla jsem se vám ukázat, jak o své vlasy pečuju já.

Musím předeslat, že jsem měla vlasy díky melírování a hormonálním změnám jako zmoklou slámu. Za poslední rok, co si pečlivě vybírám, co na ně použiju, se mi opravdu hodně zlepšily a jsou zase vlnité, husté a prostě mají se k světu.

Nelekejte se toho množství lahviček, na vlasy si nedávám všechno najednou, ale občas přípravky prostřídám. O většině přípravků jsem už něco psala, tak jsem se rozhodla vše shrnout v jednom článku.


1. šampón
Zjistila jsem, že mým vlasů prospívají šampóny bez silikonů. Silikony jsou totiž takové zlváčňující lubrikatny, jednoduše řečeno, které dělají šampón kluzkým a napomáhají rozčesávání vlasů. Ale taky na vlasech ulpívají a vlasy pak plihnou. Taky mám raději přírodní šampóny bez chemických látek, jako jsou sulfáty a konzervanty. Ale třeba Big sulfáty obsahuje a přesto jsem ho chtěla vyzkoušet. Takže občas svoje zásady poruším. Šampóny značky Logona, Urtekram a Alverde jsou přírodní, nijak zvlášť díky tomu nepění, ale umyjí skvěle. Čím více pěny a vůně, tím více chemie. Značku Urtekram jsem objevila na serveru dlouhovlasy.cz, kde si ji moc chválí. Já mám tento šampón s africkým bahnem a je skvělý, mrkejte na něj zde. O šampónech Alverde jsem už psala zde. A post o složení šampónů je zde.


2. kondicionér
Bez kondicionéru nebo balzámu bych se neobešla, protože mám vlasy spíš suché a cuchající se. Takže po umytí šampónem nanesu kondicionér a vlasy rozčesávám, pokud možno, jen prsty, pokud to nestačí, tak plastovým kartáčem. To se sice dělat nemá,  ale po spláchnutí kondicionéru a vykroucení vody bych je už nerozčesala a jestli ano, tak by pak vypadaly děsně. Ale to jsou prostě moje vlasy. Je mi jasné, že lidi s normálnima vlasama si je můžou rozčesat až po:) Tady opět vidíte značku Urtekram a její skvělý kondicionér s aloe vera. Pak Balea, o které jsem psala zde a zase Alverde.


3. maska
Masky používám, ale ne nějak pravidelně. Prostě na ně zapomínám. Teď mám expresní vyživující a opravnou masku pro suché vlasy od Yver Rocher a masku na poškozené vlasy od Alverde (ta už mi dochází). Jedna kadeřnice mi řekla takovou rozumnou věc, že když vlasům bereš, tak musíš i dávat. Jako že když jsem vlasy trápila melírováním, tak jim musím naoplátku věnovat péči a vyživovat je. Tak proto masky používám, ikdyž žádné velké změny po jejich použití nevidím. Ale myslím, že tyhle dvě jsou určitě dobré.


4. bezoplachová péče
Po opláchnutí kondicionéru, případně masky a prosušení ručníkem, si do ještě mokrých vlasů dávám jeden z těchto přípravků. Jsou určeny pro vlnité vlasy, aby podpořily vlny a zároveň trochu uhladily. Prostě aby vlasy nepůsobily rozlítaně. O obou jsem už psala. O Balee zde a o Curly-Q, který je více tužící zde. Pokud bych tento krok vynechala, tak se nic zvláštního nestane, ale vlasy budou vypadat o poznání hůř.


5. zábal
Asi tak jednou za dva týdny si na suché vlasy (před mytím) nandám větší množství kokosového oleje. Četla jsem na něj hodně chvály a fakt věřím, že mým vlasům dělá dobře. Psala jsem o něm zde.


6. vlasové konečky
Nechávám si růst dlouhé vlasy, mám je teď asi do půlky zad a to už je potřeba věnovat pozornost i konečkům, pokud se chci s délkou dostat ještě níž:-) Teď používám tento balzámek od Lush a zdá se mi fakt dobrý. Konečky mám v lepším stavu, znatelně. Psala jsem o něm nedávno zde.


7. česání, účesy, barvení, žehlení atd.
Vlasy si pořádně rozčesávám hlavně před mytím vlasů, takže tak jednou za tři dny. Používám kartáč z kančích štětin. Rozčeše bezvadně a k vlasům je šetrný. Dále mám dřevěný hřeben (je to nějaké vzácné dřevo, už ani nevím, jaké), který používám, když si třeba dělám nějaký účes nebo když rozčesávám každý den zacuchané spodní vlasy, na kterých by se mi snad bez česání vytvořily dredy:) 

Vlasy nosím buď rozpuštěné, ale nejraději mám vlasy aspoň nějak sepnuté, gumičkama nebo sponkama. Oblíbený mám tento cop (článek zde) a v poslední době točený cop (zde).

Nepoužívám fén, ani nežehlím, ikdyž fén i žehličku mám, ale používám je vyjímečně. 

Barvím se přes rok jen hennou, momentálně od Lush, která perfektně chytá. Psala jsem o ní zde.

A to je snad vše.. ne, ještě stříhání a návštěvy kadeřnice. Tak ke kadeřnici jsem chodila pravidelně kvůli melírování a zastříhávání, ale teď si vystačím doma, i s tím zastříháváním konečků, protože na mých vlasech nějaké nerovnosti vidět nejsou.

Tak teď je to myslím o mé vlasové péči úplně všechno. Řekla bych, že to ani nepřeháním, ani nezanedbávám, tak akorát.

Věnujete svým vlasům nějakou speciální péči? Používáte nějaký zvláštní přípravek?

6 komentářů:

  1. Díky moc za tento článek. Perfektní:-)

    OdpovědětVymazat
  2. MMMM ja nevlastním ani polovicu z toho čo ty. Bojovať s nimi bojujem ale aj tak sa všetkým páčia moje vlasy a ani neviem prečo. Lebo ja som s nimi spokojná neni. :D
    MissAda

    OdpovědětVymazat
  3. Závist, mám dlouhé rovné vlasy a ty máš z velké části to, co bych si přála :D. Osobně nemám dobré zkušenosti s IVES ROCher (měla sem něco s obilím - mastí, zatěžuje) a kokos. olej bych chtěla sehnat v obchoďáku, ne v DM - něco kvalitnějšího samozřejmě : )

    OdpovědětVymazat
  4. Šampony jsem začala používat bez silikonů, protože se mi vlasy strašně mastily a padaly a světe div se, ony fakt pomohly. Mám taky ibiškový Alverde, kůru Alverde. Občas použiju masku Elséve a na konečky kokosák od Purity Vision.

    OdpovědětVymazat
  5. Aj moje vlasy si viac sedia zo šampónmi bez silikónov, jedinou výnimkou je značka Dove, tú znesiem, ale inak používam hlavne Baleu a detské šampóny. Inak som rada, že nie som sama, kto si češe mokré vlasy, tie moje by som v suchom stave už ani česať nemusela, pretože by som si vytrhala polovicu vlasov a o to fakt nestojím, takže ja si ich češem, keď sú uterákom presušené, používam plastový hrebeň s riedkymi zúbkami, aby som ich rozčesala čo možno najšetrnejšie. Takže kondicionér je istota, ktorú mám doma vždy po ruke, používam ho odmalička.
    Bianka

    OdpovědětVymazat

Díky moc za komentář a těším se na další:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...