čtvrtek 28. března 2013

Taky už jste četly Padesát odstínů šedi?

Já nejsem moc velká čtenářka a tento blog není o literatuře, ale o téhle knížce vám prostě musím napsat. A proč? Protože se jedná o celosvětový bestseller, existuje už třetí díl a má se natáčet i film.

Na knihu jsem četla recenze, které uvádějí, že se vlastně nejedná o literaturu, že první polovina knihy je nuda a až ta druhá stojí za to. Kámošky, a kámošky kámošek, říkaly, že knížku zhltly během několika dní, i přes to, že má 600 stran. Prý se od ní nedá odtrhnout. 

A o čem tedy kniha je? To se dá popsat jedním slovem. O sexu. Děj se odehrává v součastnosti, v rozmezí jen několika týdnů. Hlavní hrdinkou je studentka Anastasia Steelová a bohatý majitel firmy Christian Grey. Anastasia je nezkušená panna, která ještě nikdy nebyla zamilovaná. Christian je zkušený, charismatický a neodolatelně krásný. V knize je popisován jejich vyvíjející se vztah, který se ukáže jako, velmi mírně řečeno, nestandardní.

Já jsem knížku četla pár týdnů, ale kdybych měla více času, tak ji přečtu rychleji, čte se totiž velmi dobře. Mě se naopak líbila víc první polovina, která mě udržovala v napětí z očekávání, jak se vše bude vyvíjet. Druhá polovina už mě až tak nebavila, přišla mi trochu předvídatelná. Ale poslední stránky způsobily, že už čekám, až kamarádka dočte druhý díl s názvem Padesát odstínů temnoty.

Knihu je možné použít jako sexuální předehru:-), protože scény jsou popisovány velmi detailně a barvitě, ač se nejedná o pornografii. Pár věcí mi na knížce vadilo, například časté opakování některých slov, ale v původní anglické verzi se prý opakuje ještě víc. Taky mě překvapilo, že Christianovi je teprve dvacet sedm let, ikdyž podle popisu jeho chování, znalostí, schopností a zkušeností bych ho tipovala minimálně na pětatřicet.

Četly jste? Budete číst? Čtěte! Určitě to nebude ztráta času.

10 komentářů:

  1. Četla jsem ji v angličtině, je to docela lehké čtivo, obohatilo mou slovní zásobu o nestandartní slovíčka :-D Teď čtu již druhý díl, a chystám se i na třetí :-) V češtině ještě nevyšel, ale anglicky už je ke stažení.
    Můžu říct, že i když nečtu moc "holčičích" knížek, tahle mě zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky čtu spíš jiné knížky, ale když něco čtou všichni, tak to člověka stáhne:)

      Vymazat
  2. První dva mám přečtené jak česky, tak anglicky, třetí mám rozečtený.... Co se týká opakování některých slov, v češtině mě doslova ničil výraz "ježkovy oči"... Co mi ale spíš na knížce vadí je, že to bylo původně psáno jako FF k Twilight, takže když jsem to četla, automaticky se mi vybalovaly scény ze Stmívání :-/ Ale jinak je to fajn čtivé, první díl jsem měla přečtený za víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj "ježkovy oči" mě taky vytáčely, a pak "už zase rudnu". Co je to FF? To jsem nevěděla, zajímavé.

      Vymazat
    2. FanFiction, taky jsem to původně nevěděla a právě si při čtení stěžovala, že je to nápadně podobně Stmívání... Když jsem "podezřelé" pasáže předčítala příteli, tak mu to nedalo a právě někde na netu našel, že se autorka inspirovala Twilightem, ale zatímco Twilight je moc slušný, tak ona to pěkně okořenila. Nicméně, původní myšlenka má být jen fanouškovská fikce a dokonce to tak prý i vycházelo po kapitolách na netu :-)

      Vymazat
  3. Pořád přemýšlím, jestli si jí koupit nebo ne. ALe říkala jsem příteli, že pokud neví co mi má koupit k výročí, ať skočí pro 50 odstínů šedi a až jsem mu řekla o čem to je, tak mi jen odpověděl "bude tvoje" :D

    OdpovědětVymazat

Díky moc za komentář a těším se na další:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...